Zene, zeneterápia, masszázs


Mi a masszázs?

A masszázs a fizioterápiák, azon belül a fizikoterápiák, azon belül pedig a mechanoterápiák csoportjába tartozik. A hivatalos megfogalmazás szerint a masszázs a test felületén meghatározott fogásokkal, meghatározott sorrendben végzett mechanikai inger, melyre a szervezet válaszreakciója a fiziológiás gyógyulás. Léteznek kézi (ember által végzett), illetve gépi (ember gyártotta mechanikus szerkezetek által, vagy azok használatával végzett) masszázsok egyaránt. A különböző masszázs típusoknak alapvetően két nagy csoportja létezik, keleti (vagy keleti stílusú), illetve nyugati (vagy nyugati stílusú) masszázsok, melyek nem csupán technikáikban és fogásrendszerükben térnek el egymástól, de alapvető ideológiáikban és szemléletmódjukban is.

Keleti és nyugati szemlélet

A ősi nagy keleti kultúrákban már évezredek óta léteznek különböző fajta masszázsok, melyeket alapvetően az egészség megőrzése érdekében fejlesztettek ki. Ez a legnagyobb különbség a keleti és a nyugati filozófia között. A keleti elsősorban preventíven (megelőzően) alkalmazza a masszázst, azaz a szervezet és az immunrendszer erősítésének céljából, megelőzve egy betegség kialakulását. Ezzel szemben a nyugati szimptomikus (tüneti) kezelést alkalmaz, azaz egy már kialakult betegség vagy rendellenesség tüneteit igyekszik megszűntetni, annak megelőzésére azonban nem igazán fektet hangsúlyt. Továbbá e gondolatmenet mentén haladva lényeges különbség még, hogy a nyugati orvoslás kizárólag az emberi test anatómiájára, valamint annak már kialakult működési rendellenességeire -és kis részben a hagyományos pszichológiára- hagyatkozik egy-egy diagnózis felállításakor és ez alapján javasol terápiát is. Így sikereit és látókörét illetően jelentős hátrányban van a keleti orvoslással szemben, ahol ezek mellett elismerik és figyelembe is veszik az ember energetikai rendszereit is, melyek ugyan nem kézzel foghatóak -így nem bizonyítottak a materialista nyugat számára-, ám jelenlétük és hatásuk a szervezet egészségi állapotára vitathatatlan.

Keleti és nyugati stílusok

A nyugati masszázsfajtákat általában ruhátlan testfelületen, olajjal vagy krémmel végzik és alapjukat a svédmasszázs fogásrendszere adja, melyet Pehr Henrik Ling stockholmi vívómester fejlesztett ki a 18-19. században frissítő masszázsként. Fogásai a simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rázás, vibráció. Ezen fogásrendszert és hatásait aztán később több neves európai orvos is tanulmányozta és továbbfejlesztette, így születtek aztán meg a nagy nyugati masszázsfajták, a gyógymasszázs és a sportmasszázs. A gyógymasszázs tulajdonképpen a svédmasszázs alkalmazása a gyógyászatban. Svédmasszőr és gyógymasszőr közt az a különbség, hogy míg a svédmasszőr csupán alap szintű anatómiai tudását latba vetve egészséges emberekkel foglalkozhat frissítő masszázst adva nekik, addig a gyógymasszőr kiterjedt anatómiai, reumatológiai, ortopédiai, bőr-, bel- és ideggyógyászati ismereteit felhasználva beteg embereket is kezelhet svédmasszázzsal. A betegségek és különböző kórképek kezelési stratégiáinak alapján az idők folyamán a gyógymasszázsnak különböző fajtái különültek el alkalmazásuk helye, módja és irányultsága szerint, úgymint szegmentmasszázs, kötőszöveti masszázs, csonthártya masszázs, nyirokmasszázs, reflexzóna-masszázs. A másik nagy nyugati masszázs a sportmasszázs, mely a svédmasszázs fogásainak alkalmazása sportteljesítmény fokozása céljából. Jellegzetessége, hogy a svédmasszázs fogásrendszeréből szinte csak intenzíven a gyúrást alkalmazza, amely fogás az izmok vérellátását akár 10-20-szorosára is növelheti. Ezen kívül az ütögetés és a rázás kap még némi szerepet ebben a masszázsban. A keleti masszázsok a nyugatiakkal ellentétben többnyire ruhában, vivőanyag nélkül zajlanak, ebből kifolyólag a különböző nyomófogásos technikákra épülnek, melyeket izom- és ízületnyújtásokkal egészítenek ki. Pontnyomásos technikáikat az akupresszúrás pontokon alkalmazva a különféle energetikai pályák mentén haladnak, melyeket a kínai orvoslás meridiánoknak, az indiai pedig nádiknak nevez. A meridiánok mentén haladva ha valamely területen fájdalmat vagy egyéb rendellenességet tapasztal, az adott terület energiahiányát, avagy túltengését állapítja meg és azzal foglalkozik, hogy az energiakeringést helyre állítsa, mivel ha ez megtörténik, a szervezet automatikusan felszámolja a tüneteket és meggyógyítja a fizikai betegséget. A meridiánok mellett a csakrákkal is foglalkozik, melyek a szervezet nagy energiaelosztó és keringtető központjai. A gerinc mentén találhatóak, a farkcsonttól a koponyatetőig 7 darab van belőlük. Ezek a központok áramoltatják az energiát a fő meridiánokba, melyek szintén a gerinc vonalában futnak, azok pedig továbbítják azt a perifériák felé. A legnevesebb keleti masszázsfajták közé tartoznak Japánban a shiatsu és a yumeiho, Dél-Ázsiában a Thaiföldről származó thai masszázs, a kínaiak pedig nemes egyszerűséggel meridián masszázsnak nevezik ezen tudományukat, melyet nyugaton szintén nem túlbonyolítva kínai masszázsként emlegetnek. 

Ma-Uri masszázs: a kapocs

Érdemes külön pontban megemlítenünk a polinéz gyökerekkel rendelkező Ma-Uri masszázst, mely a kapcsot jelenti a hagyományos masszázsok és a zeneterápiás masszázsok közt. Új-Zéland őslakosai a maorik, valamint a környező szigetvilág (Hawaii, Húsvét szigetek) őslakosai közel 5000 éve őrzik és adják tovább nemzedékről nemzedékre titkos tanításukat és életfilozófiájukat a Hunát. A Huna a test-lélek-szellem egységét és harmóniáját hirdeti és ennek eléréséhez tanít különböző gyakorlati módszereket. A Huna őrzői és tanítói a bölcs Kahunák, akik az ember és a világ működésének nagyon mély ismerői. Legendájuk szerint a tudást valamikor az ősidőkben a Plejádokról érkező bölcs emberek hozták el nekik, azóta pedig ők adják tovább a világban. Tanításuk többek közt a zene, a tánc, a mozgás és az érintés varázslatos hatalmáról szól. Arra használták ezeket, hogy felszínre hozzák a lélekben lapuló sötétséget, hogy aztán azt fénnyé alakítsák át. Ezen elvek mentén a maori származású Hemi Fox hozta létre a Ma-Uri masszázst 1990-ben, melyben is a polinéz törzsi mozgáskultúrát és masszázst szorosan összevonta a térség kultúrális zenéivel, addig nem látott harmóniát teremtve ezzel kezeléseiben és azok alanyaiban. Foxot a hawaii Kahuna Abraham Kawai'i avatta be korábban a Huna titkaiba. A Ma-Uri kifejezésnek sok jelentése van, legtöbbet a "Fehér fény utódai" fordítást olvashatjuk. Hemi Fox pedig miután nevet adott "gyermekének" 1992-ben Dániában megalapította a Ma-Uri intézetet, ahol azóta is tantítja találmányát. Azt a találmányt, amely a legközelebb áll a Zeneterápiás Masszázs Iskola találmányához, filozófiájához és a benne folyó munkálatokhoz. És bár Fox-tól külön utakon fejlesztettük ki a Zeneterápiás Masszázsokat, tanulmányozva munkáját nagyon sok filozófiai és gyakorlati egybeesést és hasonlóságot lehet felfedezni. És bár én magam nem vagyok hivatalosan avatott "Huna-tudó" és az általam mélységesen tisztelt Hemi Fox nyilvánvalóan előrébb jár ezen az úton, ám mégis van egy hatalmas ütőkártya a kezemben, amivel ez az iskola megőrizve a tiszteletet az elődök iránt új és legalább annyira eredeti tud lenni, mint a Ma-Uri intézet Dániában. És hogy mi ez? Nos...Fox nem volt zenész...

Mi az a zeneterápia?

Zeneterápiának nevezzük azt a folyamatot, mely során a hangok és csendek ritmikus váltakozása, azaz a zene valamilyen módon befolyásolja egy élőlény fiziológiáját.  A zene hatással van elménkre, érzelmi (emocionális) változásokat okoz agyunkban, melynek során hormonok szabadulnak fel testünkben, amik befolyásolják mind fizikális, mind mentális állapotunkat. Zeneterápián belül beszélhetünk passzív, aktív, illetve komplex zeneterápiáról. Passzív zeneterápiában pusztán zenehallgatásra történnek a változások, míg az aktív változat esetén az alany maga kreálja a zenét, kifejezve ebben önmagát és érzéseit. Továbbá az aktív zeneterápiát már önmagában is nevezhetjük egyfajta komplex zeneterápiának, hiszen a zene alkotásával együtt halljuk és éljük is azt. Ám az igazi komplex zeneterápia az, amikor a saját magunk által kreált zenei művet, vagy összeállítást valamilyen fajta improvizált mozgásban fejezzük ki, mint például táncban, festésben, vagy  egyéb test-koreográfiás gyakorlatokban, aerobikban, tai-chiban, vagy masszázsban.

A zene hatásmechanizmusa

Minden hang és a világ minden élőlénye rendelkezik egy adott pillanatban lévő, aktuális rezgésszinttel. Továbbá minden hang és minden élőlény folyamatos kölcsönhatásban áll egymással. Kisebb-nagyobb mértékben alkalmazkodnak egymáshoz, felveszik, illetve továbbítják egymás rezgéseit. E folyamatok közben pedig hol veszítenek saját rezgésszintjükből, hol pedig növelik azt, csakúgy, mint a velük kölcsönhatásban lévő anyagokét, hangokét. A passzív zeneterápia hatásmechanizmusának alapja az a tény, hogy amikor meghallunk egy-egy hangot, akkor abban a pillanatban testünk és elménk kölcsönhatásba kerül a hallott hanggal. Alkalmazkodik (közelebb kerül) annak rezgésszintjéhez. Ezen rezgésváltozások sorozatának hatására pedig a belső elválasztású mirigyek rendszerének (endokrin-rendszer) köszönhetően különböző hormonok szabadulnak fel testünkben, melyek hatására fiziológiás -elsősorban emocionális- változások történnek bennünk. E folyamatok révén jutnak eszünkbe különböző érzések, gondolatok, ennek köszönhetően emelkedik vagy csökken rezgésszintünk, alacsonyabb vagy magasabb tudati tartományokba kalauzolva elménket.  A helyesen alkalmazott zeneterápia pedig abban segít, hogy magasabb, spirituálisabb tudati tartományokba lépjünk, ahol több mindent láthatunk át és érthetünk meg magunkban és magunk körül, ami által békét és harmóniát lelhetünk. Kiegészítésként megjegyezném, hogy eme hatása és lényege  révén a zeneterápiát, mint olyat a nyugati társadalmak egyfajta sámántudományaként is lehet értelmezni. Masszázzsal párosítva, továbbá azt zenei tört légzés mellett kivitelezve pedig a sámántudományoknak egy egyedi, nem mellékesen igen magas színvonalú és hatékony képviselője az a rendkívül összetett találmány, mely nemes egyszerűséggel a Zeneterápiás Élménymasszázs nevet viseli. Egy tökéletes Zeneterápiás Élménymasszázs Utazásban a "sámán-masszőr" -csakúgy, mint más sámánok- átkalauzolja utazóját élete valamennyi fontos és változatos élményén, megértteti vele, hogy mindig van választása. Átadja a zene és az univerzum Igazi Üzenetét, mely szerint "A Lélek és a Szellem örök és a létezés alapjai, a Világ pedig nyitott mindannyiónk előtt".

A zene és a masszázs kapcsolata

Zeneterápiás masszázsok során a zene és a masszázs többé nem külön utakon gyógyít, hanem egymással együtt működve hatványozottan érvényesítik hatásaikat. Ha a zenétől eltekintünk és a fizioterápiára vonatkoztatunk, a masszázs önmagában az alany számára egy passzív terápiafajta. A kezelő ezzel okoz fiziológiai változásokat a nyugalomban lévő, „befogadó” alanyban. A legtöbb nyugati masszázsnál (szalonokban, fürdőkben), de a keletieknél is nem kevésszer szól a háttérben valamilyen zene is, ami önmagában szintén kifejt egy terápiás hatást az azt hallgatókban. Általában azonban nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget, mindig csak másodlagosan, kiegészítőként használnak zenét masszázshoz. Persze vannak "amatőr zeneterápiás masszőrök", akik nagyon alap szinten zenére mozognak és dolgoznak, mondván, hogy mindig is szerették a zenét és mindig igyekeztek együtt dolgozni vele. A Zeneterápiás Masszázs azonban a szó legszorosabb értelmében ennél sokkal több. Amikor sok-sok hónapos kitartó gyakorlás és belefektetett munka után a folyamatos zenére légzés és mozgás által egybe fonódik a zene és a masszázs, akkor ott olyasmi egység keletkezik utazó, utaztató és a világ közt, ami páratlan és egyedülálló pszichológiai és spirituális jelenség. Elképesztő ereje van és hihetetlen hatással van arra is, aki a masszázst végzi és arra is, aki kapja.

Zeneterápia alkalmazása masszázsokban

Zeneterápiás masszázsokban szorosan együtt dolgozva és együtt lélegezve a zenével ütemekre, koreográfiákra bontjuk a különböző masszázsfajták fogásait, ráillesztve azokat az adott zene ütemeire, hangjaira. Gyakorlatilag egy hangszerként használjuk az emberi testet. Az ilyen kezelés végzése során egyszerre kell figyelnünk a zene és a masszázstechnikák tökéletes kivitelezésére, mindemellett pedig még arra is, aki a kezeink közt fekszik. Figyelembe véve a zene sajátosságait ütemre, és ritmusokra masszírozunk. A hangokat és ütemeket szinkronba hozzuk a masszázsfogásokkal, hogy azok egyszerre fejtsék ki hatásaikat. Egy jól végzett zeneterápiás masszázs alapját ezért a megfelelően kiválasztott és egymás után sorakoztatott zenék jelentik. Ezekre alapozva, ezekben "megbízva" végezzük kezelésünket. Miután a zeneterápia elvei révén ismeretes, hogy egy-egy hang, ütem hallásakor testünk rezgésszintje alkalmazkodik ahhoz, masszázsterápiánk végzése során egy-egy masszázsfogást a megfelelően kiválasztott zene egy-egy ütemének, főbb jelenetének pillanatában alkalmazunk. Így sorozatosan, megszakítás nélkül ezekben a megváltozott rezgésállapotokban hatunk a testre, ez pedig egy megsokszorozott hatást eredményez. Sokkal jobban ellazíthatjuk alanyunkat, amitől sokkal mélyebbre hathatunk mind szöveteiben, mind pszichéjében. Kísérleti statisztikák és a zeneterápiás élménymasszázs alanyok visszajelzései egyaránt azt támasztják alá, hogy a megfelelően kivitelezett zeneterápiás masszázs egy afféle mentális-fizikális utazásban részesíti annak alanyát. Arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban hangoljuk össze a zenét és a masszázst. Ezt pedig csak magas koncentrációval lehet elérni, amihez ajánlott kisebb légző gyakorlatok és/vagy meditációk végzése a utaztatás előtt. E gyakorlatok alatt befelé figyelünk, a légzésünkre és a hallásunkra koncentrálunk, kiélezve azt az utazáshoz. Az így megszerzett koncentrációt pedig végig fenn tarjuk a kezelés alatt, folyamatosan fejlesztve érzékeinket, elmélyítve így a harmóniát önmagunk, utazónk és a világ közt. Tulajdonképpen az egész kezelés egy hatalmas meditáció mind az utazónak, mind az utaztatónak. Energiáink folyamatos termelődését és körforgását az utazás alatt első sorban légzésünk és mozgásunk folytonosságával és összehangolásával biztosítjuk. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő ergonómiával kivitelezett munka, valamint a három dimenzióban történő, egész testes, folyamatos mozgás képessége. A különböző rezegtetési technikákkal -melyek üdítő és különleges jellegzetességei a zeneterápiás masszázsoknak- amellett, hogy ellazítjuk utazónkat, szintén hőenergiát termelünk, amivel aztán hatékonyan tudjuk kezelni a szöveteket és energetikai rendszerket.Pszichoszomatika

A zene, mint terápiás eszköz elsősorban a pszichét, míg a masszázs elsősorban a testet kezeli. Nem lehet azonban ennyire élesen elválasztani egymástól e két folyamatot, hiszen a pszichoszomatika elvét ismerve minden, ami a pszichénkre hat, az másodlagosan, azaz közvetve a testünkre is hat, s ez fordítva is igaz. A masszázs tehát közvetlenül a testet, közvetve a pszichét, míg a zene ezzel ellentétben elsődlegesen a pszichét, s azon keresztül a testet gyógyítja. Zeneterápiás masszázsok végzése során egyesítjük e két terápiafajtát. A masszázs és a zene egyaránt elsődlegesen, egyszerre, egymást segítve  fejt ki hatást mind a pszichére, mind a testre.

Zeneterápiás Élménymasszázs

A Zeneterápiás Élménymasszázs -masszázs mivolta mellett- egy leginkább az élmény alapú pszichoterápiák közé sorolható, rendkívül sokrétű művészetterápiás gyógykezelés, melyben a kezelő személy anatómiai, pszichológiai, mozgásművészeti, energetikai és zeneterápiás ismereteit felhasználva fizikálisan és mentálisan egyaránt mély és egyedi gyógyhatást fejt ki alanyára. Végzője képzett fizioterapeuta és képzett zenész-művészetterapeuta egyben, aki nem csak személyre szabott, de általános zeneterápiás elvek szerint összeállított programjaival is igen nagy tisztító és regeneráló erőt képes életre hívni és azt másoknak átadni. A jól összeállított és kivitelezett zeneterápiás élménymasszázs egy kitűnően megkomponált művet is jelent, mellyel a „rendező” a közvetlen fizikai hatások és a rendkívül mély ellazulás mellett egy afféle mentális élményutazásra is viszi alanyát annak sokszor már el is felejtett érzéseiben, emlékeiben és vágyaiban, melyek nagy része a tudatalattiban lelhető fel. Az így megtapasztalt nagyszerű és meghatározó élményeket és érzéseket a terapeuta a zenei aláfestéssel és annak megfelelő átadásával, valamint azt a bizonyos chi-t (más nyelveken prána, kí, életerő, vagy bioenergia) segítségül hívva idézi meg, illetve sorakoztatja egymás után, afféle szenzitív, eufórikus állapotot előidézve így. A zeneterápiával ily módon életre hívott, tudat alatt gyakran már rég elnyomott és elfelejtett érzések ilyesfajta kellemes, szinte szó szerint szárnyaló ellazulás melletti felszínre kerülése pedig már automatikusan is egy öngyógyító folyamatot indít be a szervezetben. A professzionális Zeneterápiás Élménymasszázst Eufória Masszázsnak is nevezzük.

Művészet és önkifejezés

Túl azon, hogy a zene és a masszázs minél pontosabb összehangolásával fokozzuk kezelésünk hatását, előnyös „mellékhatásaként” egy magas szintű komplex zeneterápiát hozunk létre saját magunk számára, mivel a saját komponálású, előre összeállított zenei anyag/összeállítás aktív fizikai mozgással történő "újbóli eljátszásával" egy plusz aktív tevékenységet végzünk. Ily módon a zene ütemére és ritmusaira végzett masszázzsal nem csak gyógyítássá, de egyedi művészeti tevékenységgé is tesszük munkánkat, amiben lehetőségünk nyílik az önkifejezésre és az önmegismerésre. A jól végzett zeneterápiás masszázs önismereti folyamatokat indít be, melyek során nem ritkák a "flow" érzések és az egyéni spiritualitás megtapasztalása. A Zeneterápiás Masszázs - mint stílus - saját koncepcióval és fogásrendszerrel dolgozik, melyet az évek alatt összegyűjtött anatómiai, energetikai és zenei tapasztalatok hívtak életre. A koncepciót és a fogások helyes kivitelezését betartva azonban széles világ nyílik meg előttünk a masszázsban a zenei megoldásokat illetően. Amikor elkezdünk hangszerünkön - jelen esetben egy emberen - zenélni, megnyit minket a zene, és kinyílik a világ. Hogy miért? Mert művészeti tevékenységet végzünk, aminek egyik alappillére a kreativitás. A kreativitás, amit úgy lehet életre hívni, ha tudatosan megpróbálunk két vagy több dolgot összevonni, összegyúrni, abból egy harmadikat, egy újat csinálni. Zeneterápiás masszázsoknál pontosan ez történik. A masszázst tudatosan összevonjuk a zenével, a légzéssel és az egész testes mozgással. Ebből a tényből kifolyólag pedig bárki bármilyen szinten is álljon szakmailag a masszírozásban, zenélésben -vagy abban, amit épp csinál-, ha zeneterápiás masszázsokkal kezd el foglalkozni, elengedhetetlen következményként fogja megélni szakmai és lelki fejlődését, valamint kreativitása és spiritualitása kibontakozását...

Sanka álll.jpg

Nagy Sándor

Zeneterápiás Masszázs Iskola

W3LAB
Rendszer üzenet
-