Zeneterápia Modulok


A Zeneterápia modulok szemináriumsorozatain megismerkedünk a zenével, mint terápiás eszközzel elméletben és gyakorlatban. Megtanuljuk értelmezni és helyesen hallani a különböző zenéket. Az elméleti tananyag mellett ezek a képzések intenzív gyakorlati élményterápiák és önismereti tréningek is egyben. A gyakorlati részek főleg közös zenehallgatásból állnak, melyek során megtapasztaljuk hogyan hatnak ránk az egyes zenék önmagukban, valamint más zenékkel párosítva. Megtanulunk odafigyelni a zenék által kiváltott érzetekre, érzelmekre, melyeket aztán közösen meg is beszélünk. Feldolgozzuk az egyes szubjektív jelentéseket és elsajátítjuk annak képességét, hogy saját érzéseinktől elvonatkoztatva, objektíven tudjunk értelmezni egy zenét és adott esetben használni azt egy terápiában. A "natúr" zenehallgatás mellett azonban megtanulunk mélyebben elmerülni a különböző zenékben, vagyis valamilyen módon megkíséreljük lekövetni, eljátszani azokat. Jelen képzések esetében ez az egyes zenék ellélegzését jelenti. Ezt a fajta zenélést zenei tört légzésnek nevezzük. Ezzel a technikával nem csak mélyebben megismerhetjük a zenék által közvetített esszenciális érzésvilágokat, de egészségünket is óvhatjuk vele, ugyanis a zenei tört légzés a légzés tudatos szabályozásának egy igen magas szintű és hatékony módszere, mely feltölt életerővel, energiával. Nem mellékesen pedig ez az egyedi, önkifejező művészet a zeneterápiás masszázsok precíz kivitelezésének nélkülözhetetlen tudománya, melyet iskolánk effajta gyakorlati zeneterápia moduljain -masszázs, anatómia és erőnléti edzések nélkül- bárki könnyedén elsajátíthat, akinek pusztán az önismeret és önfejlesztés, vagy a zeneismeret a célja.

barna logo magyar.png


Zeneterápia 1

A Zeneterápia 1-es modulon klasszikus relax és meditációs zenék érzésvilágaival ismerkedünk, valamint a tanulók egyéb stílusokból való "kedvenc" zenéit értelmezzük és éljük meg közösen meditációs zenehallgatással, valamint a zenei tört légzés segítségével. Elsajátítjuk a zeneterápiás összeállítások alapelveit is, megtanuljuk hogyan, milyen szabályok szerint válasszunk zenéket és azokat hogyan sorakoztassuk egymás után. 30-40 perces frissítő, energetizáló zeneterápiás programokat tanulunk meg kreálni az itt megismert zenékből, valamint azok megélését gyakoroljuk csoportosan mind passzívan (zenehallgatással), mind aktívan (zenei tört légzéssel). Alap szintű egész testes mozgásformákat is gyakorlunk zenére. A képzés végén egy egyénileg összeállított kb. 30 perces saját zeneterápiás összeállításból vizsgázik mindenki, zenei tört légzéssel előadva azt. Ez a képzés mindenkinek ajánlott nemtől és kortől függetlenül. Csak ezen tanfolyam sikeres elvégzését követően lehetséges azonban jelentkezni a Zeneterápia 2-es modulra.


Zeneterápia 2

A Zeneterápia 2-es modul már csak azoknak az elszánt és elhivatott embereknek ajánlott, akiknek mély önismeret a céljuk és emellett másokkal is szeretnének foglalkozni. Ez a képzés a nehéz érzelmek (félelem, düh, szorongás, harag, stb) tudatosításáról és feldolgozásáról szól. Feszültséget, sötétséget, szenvedést és küzdést közvetítő zenékkel foglalkozunk, melyek befogadását és elfogadását gyakoroljuk, így megtanulva megkeresni a kiutat szorításukból. Ezeknek a zenéknek a jó része a megszokott, hétköznapi tudatállapotban szubjektíve gyakran negatív tartalmú, így meg kell tanulnunk olyan hozzáállást magunkra ölteni, amiben félretesszük személyes érzéseinket és előítéleteinket. A zenei tört légzést segítségül hívva a zenék által közvetített érzelmek igazi, mély jelentésére és megélésére koncentrálunk, hogy azokat megfelelő élethelyzetekben, vagy egy 'deep inside' zeneterápiás összeállításban használni tudjuk. Megtanulunk továbbá olyan "zenei ellenpárokat" találni és használni, amelyek felszabadítólag hatnak miután megélünk egy nehéz érzelmeket közvetítő zenét. Ennek a modulnak a záróvizsgáján egy 3 számból álló összeállítást kell zenei tört légzéssel előadni és megélni, melyet az oktató állít össze személyre szabottan a vizsgázóknak. Az első szám felvezet egy nehéz érzelmekkel teli főszámot, melyet aztán levezet és felold egy felszabadító utolsó szám. Sikeres vizsga után lehetőségünk van jelentkezni a Zeneterápia 3-as modulra.


Zeneterápia 3

A Zeneterápia 3-as modulon kb 60-80 perces 'deep inside' zenei összeállítások megalkotását gyakoroljuk, melyekben megtanulunk elhelyezni és megfelelően körül építeni különböző nehéz érzelmeket közvetítő zenéket. A komplett összeállításokat aztán zenei tört légzéssel és egész testes mozgásformákkal közösen megéljük és feldolgozzuk a bennük lévő érzelmeket, érzésvilágokat. Az egész képzés gerincét ezek a kreációk és előadásaik alkotják. A tanulók kísérletezhetnek különböző zenei összeállításokkal, azok variációival, a bennük lévő zenék ide-oda rakosgatásával, keverésével. Minden kísérletet természetesen elméletben is alá kell tudni támasztani, el kell tudni magyarázni a "miértjeit" és a gyakorlatban is meg kell mutatni a zenei tört légzés használatával, ami után a csoporttársakkal együtt megbeszéljük, kielemezzük azokat. A vizsga is természetesen egy kb. 80 perces 'deep inside' zenei összeállítás összerakásából és eljátszásából áll, melynek témáját mindenki előre megkapja az oktatótól.

barna logo magyar.png

Zeneterápia 1: (50 óra) - 60.000 Ft

Zeneterápia 2: (70 óra) - 60.000 Ft

Zeneterápia 3: (90 óra) - 60.000 Ft

W3LAB
Rendszer üzenet
-