Mi az a zeneterápia?

Zeneterápiának nevezzük azt a folyamatot, mely során a hangok és csendek ritmikus váltakozása, azaz a zene valamilyen módon befolyásolja egy élőlény fiziológiáját.  A zene hatással van elménkre, érzelmi (emocionális) változásokat okoz agyunkban, melynek során hormonok szabadulnak fel testünkben, amik befolyásolják mind fizikális, mind mentális állapotunkat. Zeneterápián belül beszélhetünk passzív, aktív, illetve komplex zeneterápiáról. Passzív zeneterápiában pusztán zenehallgatásra történnek a változások, míg az aktív változat esetén az alany maga kreálja a zenét, kifejezve ebben önmagát és érzéseit. Továbbá az aktív zeneterápiát már önmagában is nevezhetjük egyfajta komplex zeneterápiának, hiszen a zene alkotásával együtt halljuk és éljük is azt. Ám az igazi komplex zeneterápia az, amikor a saját magunk által kreált zenei művet, vagy összeállítást valamilyen fajta improvizált mozgásban fejezzük ki, mint például táncban, festésben, vagy  egyéb test-koreográfiás gyakorlatokban, aerobikban, tai-chiban, vagy masszázsban.

Hatásmechanizmusa

Minden hang és a világ minden élőlénye rendelkezik egy adott pillanatban lévő, aktuális rezgésszinttel. Továbbá minden hang és minden élőlény folyamatos kölcsönhatásban áll egymással. Kisebb-nagyobb mértékben alkalmazkodnak egymáshoz, felveszik, illetve továbbítják egymás rezgéseit. E folyamatok közben pedig hol veszítenek saját rezgésszintjükből, hol pedig növelik azt, csakúgy, mint a velük kölcsönhatásban lévő anyagokét, hangokét. A passzív zeneterápia hatásmechanizmusának alapja az a tény, hogy amikor meghallunk egy-egy hangot, akkor abban a pillanatban testünk és elménk kölcsönhatásba kerül a hallott hanggal. Alkalmazkodik (közelebb kerül) annak rezgésszintjéhez. Ezen rezgésváltozások sorozatának hatására pedig a belső elválasztású mirigyek rendszerének (endokrin-rendszer) köszönhetően különböző hormonok szabadulnak fel testünkben, melyek hatására fiziológiás -elsősorban emocionális- változások történnek bennünk. E folyamatok révén jutnak eszünkbe különböző érzések, gondolatok, ennek köszönhetően emelkedik vagy csökken rezgésszintünk, alacsonyabb vagy magasabb tudati tartományokba kalauzolva elménket.  A helyesen alkalmazott zeneterápia pedig abban segít, hogy magasabb, spirituálisabb tudati tartományokba lépjünk, ahol több mindent láthatunk át és érthetünk meg magunkban és magunk körül, ami által békét és harmóniát lelhetünk. Kiegészítésként megjegyezném, hogy eme hatása és lényege  révén a zeneterápiát, mint olyat a nyugati társadalmak egyfajta sámántudományaként is lehet értelmezni. Masszázzsal párosítva, továbbá azt zenei tört légzés mellett kivitelezve pedig a sámántudományoknak egy egyedi, nem mellékesen igen magas színvonalú és hatékony képviselője az a rendkívül összetett találmány, mely nemes egyszerűséggel a Zeneterápiás Élménymasszázs nevet viseli. Egy tökéletes Zeneterápiás Élménymasszázs Utazásban a "sámán-masszőr" -csakúgy, mint más sámánok- átkalauzolja utazóját élete valamennyi fontos és változatos élményén, megértteti vele, hogy mindig van választása. Átadja a zene és az univerzum Igazi Üzenetét, mely szerint "A Lélek örök és a létezés alapja, a Világ pedig nyitott mindannyiónk előtt".


Gyakorlati alkalmazása masszázsokban

Zeneterápiás masszázsokban szorosan együtt dolgozva és együtt lélegezve a zenével ütemekre, koreográfiákra bontjuk a különböző masszázsfajták fogásait, ráillesztve azokat az adott zene ütemeire, hangjaira. Gyakorlatilag egy hangszerként használjuk az emberi testet. Az ilyen kezelés végzése során egyszerre kell figyelnünk a zene és a masszázstechnikák tökéletes kivitelezésére, mindemellett pedig még arra is, aki a kezeink közt fekszik. Figyelembe véve a zene sajátosságait ütemre, és ritmusokra masszírozunk. A hangokat és ütemeket szinkronba hozzuk a masszázsfogásokkal, hogy azok egyszerre fejtsék ki hatásaikat. Egy jól végzett zeneterápiás masszázs alapját ezért a megfelelően kiválasztott és egymás után sorakoztatott zenék jelentik. Ezekre alapozva, ezekben "megbízva" végezzük kezelésünket. Miután a zeneterápia elvei révén ismeretes, hogy egy-egy hang, ütem hallásakor testünk rezgésszintje alkalmazkodik ahhoz, masszázsterápiánk végzése során egy-egy masszázsfogást a megfelelően kiválasztott zene egy-egy ütemének, főbb jelenetének pillanatában alkalmazunk. Így sorozatosan, megszakítás nélkül ezekben a megváltozott rezgésállapotokban hatunk a testre, ez pedig egy megsokszorozott hatást eredményez. Sokkal jobban ellazíthatjuk alanyunkat, amitől sokkal mélyebbre hathatunk mind szöveteiben, mind pszichéjében. Kísérleti statisztikák és a zeneterápiás élménymasszázs alanyok visszajelzései egyaránt azt támasztják alá, hogy a megfelelően kivitelezett zeneterápiás masszázs egy afféle mentális-fizikális utazásban részesíti annak alanyát. Arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban hangoljuk össze a zenét és a masszázst. Ezt pedig csak magas koncentrációval lehet elérni, amihez ajánlott kisebb légző gyakorlatok és/vagy meditációk végzése a utaztatás előtt. E gyakorlatok alatt a fülünkre, a légzésünkre és a hallásunkra koncentrálunk, kiélezve azt az utazáshoz. Az így megszerzett koncentrációt pedig végig fenn tarjuk a kezelés alatt, folyamatosan fejlesztve érzékeinket, elmélyítve így a harmóniát önmagunk, utazónk és a világ közt. Tulajdonképpen az egész kezelés egy hatalmas meditáció mind az utazónak, mind az utaztatónak. Energiáink folyamatos termelődését és körforgását az utazás alatt első sorban légzésünk és mozgásunk folytonosságával biztosítjuk. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő ergonómiával kivitelezett munka, valamint a három dimenzióban történő, egész testes, folyamatos mozgás képessége. A különböző rezegtetési technikákkal -melyek üdítő és különleges jellegzetességei a zeneterápiás masszázsoknak- amellett, hogy ellazítjuk utazónkat, szintén hőenergiát termelünk, amivel aztán hatékonyan tudjuk kezelni a szöveteket és energetikai rendszerket.

A zene és a masszázs kapcsolata

Zeneterápiás masszázsok során a zene és a masszázs többé nem külön utakon gyógyít, hanem egymással együtt működve hatványozottan érvényesítik hatásaikat. Ha a zenétől eltekintünk és a fizioterápiára vonatkoztatunk, a masszázs önmagában az alany számára egy passzív terápiafajta. A kezelő ezzel okoz fiziológiai változásokat a nyugalomban lévő, „befogadó” alanyban. A legtöbb nyugati masszázsnál (szalonokban, fürdőkben), de a keletieknél is nem kevésszer szól a háttérben valamilyen zene is, ami önmagában szintén kifejt egy terápiás hatást az azt hallgatókban. Általában azonban nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget, mindig csak másodlagosan, kiegészítőként használnak zenét masszázshoz. Persze vannak "amatőr zeneterápiás masszőrök", akik nagyon alap szinten zenére mozognak és dolgoznak, mondván, hogy mindig is szerették a zenét és mindig igyekeztek együtt dolgozni vele. A Zeneterápiás Masszázs azonban a szó legszorosabb értelmében ennél sokkal több. Amikor sok-sok hónapos kitartó gyakorlás és belefektetett munka után a folyamatos zenére légzés és mozgás által egybe fonódik a zene és a masszázs, akkor ott olyasmi egység keletkezik utazó, utaztató és a világ közt, ami páratlan és egyedülálló pszichológiai és spirituális jelenség. Elképesztő ereje van és hihetetlen hatással van arra is, aki a masszázst végzi és arra is, aki kapja.Pszichoszomatika

A zene, mint terápiás eszköz elsősorban a pszichét, míg a masszázs elsősorban a testet kezeli. Nem lehet azonban ennyire élesen elválasztani egymástól e két folyamatot, hiszen a pszichoszomatika elvét ismerve minden, ami a pszichénkre hat, az másodlagosan, azaz közvetve a testünkre is hat, s ez fordítva is igaz. A masszázs tehát közvetlenül a testet, közvetve a pszichét, míg a zene ezzel ellentétben elsődlegesen a pszichét, s azon keresztül a testet gyógyítja. Zeneterápiás masszázsok végzése során egyesítjük e két terápiafajtát. A masszázs és a zene egyaránt elsődlegesen, egyszerre, egymást segítve  fejt ki hatást mind a pszichére, mind a testre.

Művészet és önkifejezés

Túl azon, hogy a zene és a masszázs minél pontosabb összehangolásával fokozzuk kezelésünk hatását, előnyös „mellékhatásaként” komplex aktív zeneterápiát hozunk létre saját magunk számára, mivel a saját komponálású zenei anyag/összeállítás "eljátszásával" egy plusz aktív tevékenységet végzünk. Ily módon a zene ütemére és ritmusaira végzett masszázzsal nem csak gyógyítássá, de egyedi művészeti tevékenységgé is tesszük munkánkat, amiben lehetőségünk nyílik az önkifejezésre és az önmegismerésre. A jól végzett zeneterápiás masszázs önismereti folyamatokat indít be, melyek során nem ritkák a "flow" érzések és az egyéni spiritualitás megtapasztalása. Ami pedig igazi élménnyé tesz egy zeneterápiás masszázst, az a folytonosságon és a folyamatos energiamozgás élményén túl a minél szélesebb technikai és érzelmi repertoár felvonultatása a utazás során. Saját magával szemben előnyt élvez, aki több féle masszázsfajtában jártas, azonban egy-egy stílus ismeretét birtokolva is számos új fogást és technikát fedezhetünk fel, ha szorosan összekötjük megszerzett alapismereteinket különböző zenei koreográfiák kidolgozásával és megfelelő, harmonikus légzéstechnikákkal. E folyamat során a sok-sok alapfogásból megtanulunk különféle masszázs-kombinációkat, combókat összeállítani, melyek során nem ritkán fedezünk fel újabb, adott helyzetben előnyösebb, hatásosabb alapfogásokat is stílusunkban, amikre addig nem is gondoltunk. Hogy miért? Mert megnyit minket a zene. Mert művészeti tevékenységet végzünk, aminek egyik alappillére a kreativitás. A kreativitás, amit úgy lehet életre hívni, ha tudatosan megpróbálunk két vagy több dolgot összevonni, összegyúrni, abból egy harmadikat, egy újat csinálni. Zeneterápiás masszázsoknál pontosan ez történik. A masszázst tudatosan összevonjuk a zenével, a légzéssel és az egész testes mozgással. Ebből a tényből kifolyólag pedig bárki bármilyen szinten is álljon szakmailag a masszírozásban -vagy abban, amit épp csinál-, ha zeneterápiás masszázsokkal kezd el foglalkozni, elengedhetetlen következményként fogja megélni szakmai és lelki fejlődését, valamint kreativitása és spiritualitása kibontakozását...

Sanka álll.jpg

Nagy Sándor

Zeneterápiás Masszázs Iskola

      
                                               

W3LAB
Rendszer üzenet
-